2009. május 28., csütörtök

Paprikás krumpli

Az egyik legegyszerűbb magyaros étel, mégis pár nappal ezelőtt kaptam barátnőmtől a kétségbeesett kérdést, hogy hogyan is csináljon paprikás krumplit.

Hozzávalók:

8-9 szem közepes krumpli
2 paradicsom
1 TV paprika
pirospaprika
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só vagy 2-3 kanál sós paprika őrlemény ( boltokban: Édes Anna vagy Erős Pista néven fut, utóbbi azoknak akik szeretik a csípőset)
bors
2-3 evőkanál zsír vagy olaj
3-4 pár virsli

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát apró darabokra vágjuk. A paradicsomot legalább negyedeljük, a paprikát megfosztjuk a csumájától (a zöld felső rész és a benne lévő mag-gumó) és esetleg még a magokat is kiszedjük. A zsírt (vagy olajat) hevítjük és megdinszteljük benne a vöröshagymát, vagyis folyamatos kevergetés mellett addig forgatjuk a zsiradékban, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadunk 3 kiskanál pirospaprikát, összeforgatjuk és felöntjük vízzel. Belerakjuk a felkockázott burgonyát, majd öntünk rá még vizet, hogy teljesen elfedje. Belerakjuk a sós paprikaőrleményt (vagy sót, ha van benne sós őrlemény felesleges sózni pluszban), borsot 1-2 kiskanállal, a paradicsomot és az egészben hagyott paprikát.
Addig hagyjuk főni, amíg teljesen nem lesz puha a burgonya, ezután rakjuk bele a fokhagymát (aminek jobban kijön így az íze) . Végül belerakjuk a virslit és addig főzzük, amíg meg nem fő benne.
Kenyérrel, zsemlével vagy kiflivel fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések: