2008. november 16., vasárnap

Krumplifőzelék

Hozzávalók:

6-7 db nagyobb burgonya
2 púpos evőkanál liszt
2 evőkanál zsír vagy olaj
fél fej vöröshagyma
1 pohár tejföl
2-3 babérlevél
2 kiskanál pirospaprika
bors
ecet

A meghámozott burgonyát szeljük fel 0,5-1 cm-es karikákra, s 2-3 babérlevéllel - annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi - főzzük puhára. Készítsünk zsemleszínű rántást vöröshagymával és kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsük be a krumpli levét. Adjunk hozzá 1 pohár tejfölt (2dl), töröttborsot, sót, kevés ecetet, s jól forraljuk össze a főzeléket. Fasírttal vagy rántott pulykamell érmével tálaljuk.

A rántás készítése: Állandó keverés mellett addig marad a liszt a forró zsiradékon, amíg zsemleszínű nem lesz. Ezt használjuk levesek, főzelékek, egyszerűbb mártások, paradicsomos ételek sűrítésére. (Ezt szokták emlegetni zsemleszínű rántásként is.). A fűszereket (vöröshagyma, pirospaprika) már csak akkor keverjük a rántásba, ha a liszt a szükséges mértékben megpirult, és ekkor az edényt a tűzről is levesszük.

Nincsenek megjegyzések: