2007. október 19., péntek

Frittata pennével

Hozzávaló:
15 dkg penne


6 tojás
¾ dl olívaolaj

A paradicsomszószhoz:
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 doboz 40 dkg-os hámozott paradicsom-konzerv
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 púpos evőkanál oregánó
1 késhegynyi cayenne bors vagy csípős, őrölt pirospaprika
só és frissen őrölt bors

A tetejére:
25 dkg ricotta
10 dkg juhtúró
5-10 dkg mascarpone
2 gerezd fokhagyma
5 dkg kemény, reszelhető juhsajt

A tálaláshoz:
1 nagy marék friss bazsalikom

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és egy nagy fazékban bő 3 liter vizet forralunk a tésztának.

Amíg a sütő és a főzővíz melegszik, elkészítjük a paradicsomszószt. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, mindkettőt finomra reszeljük, aztán a kétféle hagymát, a hámozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, az oregánót és a cayenne borsot összeturmixoljuk. Az így kapott keveréket megsózzuk-megborsozzuk, és megkóstoljuk, elég fűszeres-e. Ha nem, akkor további oregánóval és cayenne borssal felpezsdítjük, mert miután a tészta és a tojás hozzákerül majd, lecsitulnak az ízei.

Amikor a főzővíz már lobogva forr, megsózzuk, és megfőzzük benne a pennét. Ezalatt összedobjuk a ricottás keveréket: a ricottát, a juhtúrót és tejszínt villával összemorzsoljuk, aztán a fokhagymát megpucolva és összezúzva hozzávegyítjük.

A tojásokat enyhén habosra verjük kézi habverővel egy nagy tálban, aztán a megfőtt tésztát leszűrjük, majd az olívaolajat mérsékelt tűzön megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű, kb. 6 cm magas peremű teflonserpenyőben. Rádobjuk a tésztát, jól elkeverjük, aztán a paradicsomszószt is hozzádolgozzuk, majd az egészre ráöntjük a habos tojást.

A tojáslepényt kb. 8 perc alatt mérsékelt lángon megsütjük a tűzhelyen a serpenyőben. Eközben nem nyúlunk hozzá, és csak akkor vesszük le a tűzről, ha a szélei már megsültek, de a közepe még enyhén lágy és folyós maradt.

Ekkor rákanalazzuk a ricottás keveréket, ráreszeljük a juhsajtot, és serpenyőstül betesszük 10 percre a sütőbe. Ha a serpenyő nyele műanyagból van, több rétegnyi alufóliába csavarjuk. Miután az ételt elkészült, apróra vágott bazsalikomot szórunk rá, és szeletekre vágva tálaljuk.

forrás: stahlkonyhája

Nincsenek megjegyzések: