2007. október 17., szerda

Csirke sókéregben

Hozzávalók:
1,5 kg csirke
1,5 kg só (nem tévedés)
5 tojásfehérje
1 alma
1 ek. ételízesítő por
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál fekete bors

Elkészítés:
A tojásfehérjét kissé verje fel, de nem kell habbá verni. Kb. 1 deciliter vízzel együtt keverje a sóhoz.

A csirkét tisztítsa meg, mossa le és papírtörlővel törölje szárazra. A hasába tegye bele a kicsumázott, négybe vágott almát. Szórja bele a majoránnát, a borsot és az ételízesítőt.

Egy tűzálló edény alját kenje be annyi nedves, összetapadt sóval, hogy az egészet elfedje, majd tegye rá a csirkét. A megmaradt összes sót tapassza rá a húsra. A csirke bőre sehol se látsszon ki. A sütőben a vizes só kiszárad és kéreggé sül, a kéregben pedig minden íz és illatanyag bennmarad.
Előmelegített, forró sütőben kb. 70 percig süsse a szárnyast.

A sókéreg lebontása nem mindig egyszerű, de megéri, mert nagyon finom, ízletes lesz a hús. Sok salátával, vagy ízlés szerinti más körettel tálalja.


Nincsenek megjegyzések: