2007. október 16., kedd

Fahéjas tekercs

Tészta:
5 ¼ csésze fehér liszt
¾ csésze fehér kristálycukor
1 csomag száraz élesztő
1 ½ teáskanál só
1 ½ csésze langyos víz
3 evőkanál vaj vagy margarin +
¼ csésze zsir
2 nagy 3 kisebb tojás
1 teáskanál fahéj

Töltelék:
1 teáskanál szerecsendió
2 teáskanál fahéj
1 ½ csésze világos barna cukor

Tetejére cukor máz ami a sütőedény aljára kerül először :
1 ½ csésze barna cukor
1 ½ csésze tej / krém vagy tejszín

tészta készítése:
Egy nagyobb tálba öszevegyited a lisztet, cukrot, élesztőt, fahéjat, sót. Meleg vizet a vajjal és zsiradékkal, a tojásokkal jól kikevered (elektromos keverőt használva) egy kisebb edénybe és a száraz lisztes keverékbe öntöd. Lehet hogy kell egy nagyon picivel több liszt ha az idő nagyon párás. Nagyon jól kidolgozod mert ez a legfontosabb és pihentetd kb 1 orát még duplára megkell.Ez idő alatt összevegyíted a barna cukrot a szerecsendióval és fahéjjal. A puha vajjal elkevered az egészet és félre teszed.Ugyanúgy össze kevered a barna cukrot és tejet egy edénybe és nagyon vastagon kivajazott tepsi aljára egyformán elkened Kelés után a tésztát kinyújtod nagyon vékony tégla lap alakura és ezt a vajas masszát egyformán rákened. Össze tekered lazánEgy nagy a 2 ½ cm vastagra vágott tekercseket egymáshoz közel szépen behelyezed ebbe a cukros tepsibe (28 –32 db lesz ebből a mennyiségből )Sütése 20 – 25 perc / 175 Cº vagyis közepesen magas sütőben vagy: még szép arany barna. Sütés után ezt azonnal ki kell borítani egy szervírozó tálra mert beleragad a tepsibe máskülönben. A cukor alja el is maradhat lehet a tejére sütés után egy kevés tejben elkevert porcukros mázat vagy semmit ha nem kell a cukor kalória. Nagyon mutatós és jó sütemény.

Nincsenek megjegyzések: