2007. október 15., hétfő

Francia fokhagymaleves

Hozzávalók:

20 gerezd fokhagyma,
3 szegfûszeg,
10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt,
2 ek. olívaolaj,
só,
fehérbors,
kevés szárított zsályalevél,
4 zsemle.


Elkészítése:

2 l vízben fõni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfûszeget, zsályát, csipetnyi borsot és kk. sót. Forraljuk fel, csendes tûzön fõzzük 1/4 óráig.
Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mk.-nyi sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütõlemezen tegyük 4-5 percre forró sütõbe, míg a sajt megpirul.
Szórjuk a levesestálba és szûrjük rá a levest.
Dúsíthatjuk a levest csontlével, 3-4 ek.-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszûrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Nincsenek megjegyzések: