2007. október 15., hétfő

Torta pityókás gyümölcs

Hozzávalók (6 szemelyre}

70-80 dkg eper és szeder vegyesen
10 dkg cukor
3 evőkanál sárgabaracklekvár
1 dl cseresznyepálinka

a tortához:
3 tojás, 10 dkg cukor
18 dkg vaj, 30 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 csomag (7 g) porélesztő

a forma kikenéséhez:
2-3 dkg vaj

A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a cukorral, a lekvárral és a pálinkával óvatosan összekeverjük. Letakarva a hűtőbe tesz-szük, hogy az ízek összeérjenek. A tortához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Az olvasztott – de nem forró – vajat belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és az élesztőport is. A masszát egy kivajazott, közepes, kb. 18 centi átmérőjű tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük; ha túlzottan pirulna, alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra tesszük és a „pityókás” gyümölcsöket a közepére halmozva tálaljuk.


--------------------------------------------------------------------------------
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 724 kcal / 3027 kJ.
Italajánlat: Édes fehérbor (Egri Tramini barrique '97)

Nincsenek megjegyzések: