2007. december 21., péntek

Karácsonyi gyömbéres sütemény

Hozzávalók:
125 g vaj
60 g méz
40 g cukorszirup
200 g finomliszt
1/2 csomag sütõpor
ízlés szerint fahéj, ánizs és 2 evõkanál frissen reszelt gyömbér
200 g mandula

Elkészítése:
a vajat a mézzel és a sziruppal habosra keverjük, és a többi adalékkal összegyúrjuk. Hat darab 20 forintos átmérõjû hurkát formázunk a tésztából, alufóliába csavarjuk és 2 órára a hûtõszekrénybe tesszük. A mandulát forró vízzel leöntjük, a héját lehúzzuk. Egy tepsit kivajazunk és belisztezünk. A tésztából 1/2 cm-es szeleteket vágunk, és a tepsire helyezzük, és mindegyik tetejére egy szem mandulát teszünk. Elõmelegített sütõben 180 °C-on 8 percig sütjük.

Tipp: vásároljunk gyökeres, friss gyömbért. Gyömbérpor is kapható, de frissen reszelt gyömbérrel intenzívebb a sütemény. A gyökeret késsel meghámozzuk, és citromreszelõn lereszelünk belõle 2 evõkanálnyit.

Nincsenek megjegyzések: