2007. december 21., péntek

Mákos Guba

Hozzávalók (kb. 50 db.):
A kovászhoz:
2 dkg élesztő,
8 dkg liszt,
1 dl tej,

A tésztához:
40 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
csipetnyi só,
kevés tej,
10 dkg vaj

A tetejére:
10 dkg darált mák,
5-6 evokanál méz

Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Ezután összedolgozom a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységu legyen. Jól kidolgozom, majd tetejét liszttel meghintem, ruhával letakarom és duplájára kelesztem. A megkelt tésztából hosszú, kétujjnyi vastag rudakat formálok, és a vaj felével kikent tepsire fektetem. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. A megsült rudakat szétválasztom, két-három centis darabokra vágom, és egy nagy tésztaszurőbe teszem. Forrásban lévő sós vízzel leöntöm a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát sorban egymás mellé teszem a maradék vajjal kikent tuzálló tálba. Soronként megszórom a darált mákkal és kevés mézzel lelocsolom. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütöm. Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is meg lehet sütni, mert ha jól kiszárad, akár 3 hónapra is eltehető, mint a morzsának való zsemle-kifli. Ha nagyon száraz, akkor felhasználás előtt forró tejjel öntsék le, de ne szűrjék le. Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.

Nincsenek megjegyzések: