2008. január 6., vasárnap

Torta


Hozzávalók (20 szeletes):

A tésztához:

6 tojás

20 dkg kristálycukor

20 dkg liszt

1 cs. vaníliás cukor

A krémhez:

25 dkg kristálycukor

1 cs. fõzhetõ vaníliás pudingpor (4-5 dkg)

25 dkg margarin (vagy vaj), nem light-os

2,5 dl víz

A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját a fele cukorral, és a vaníliás cukorral jó habosra dolgozd ki, a fehérjét jó kemény habnak verd fel, menetközben hozzáadagolva a cukor másik felét. Öntsd egybe õket, és most már óvatos kevergetés mellett szitáld hozzá a lisztet, és óvatosan keverd simára. (ne vadul, nehogy összeessen)

Egy tepsire rakj vagy alufóliát, vagy tiszta fehér papírt (pl. rajzlap) és erre a tortakarika sütõformát. Öntsd bele a masszát úgy, hogy a szélét húzd fel körben magasabbra. 180 fokos sütõben süsd meg (akkor jó, ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad. Vigyázz, nehogy megégjen, a sütõdet Te ismered!). Ha megsült, vékonyan lisztezd meg, fordítsd fejjel lefelé, és hagyd kihûlni. Húzd le róla a fóliát (ill. a papírt), egy vékony késsel vágd körül a forma mellett, és óvatosan csúsztasd ki belõle. Éles késsel vágd fel karikákra (általában háromba szokták).

Ezt a tésztát is lehet ízesíteni, attól függ, milyen tortát készítesz. Ha csokit, akkor a masszába sütés elõtt szitálj egy púpos evõkanál kakaóport, dióhoz egy marék darált diót (de lehet, pl. darált mák is benne) egyenletesen elkeverve benne. Ha nem akarod tölteni, lehet sütés elõtt beledobálni, pl. magozott meggyet, sárgabarackot, almát, vagy szilvát, és simán feldarabolva kockákra, lecukrozva készen is van.

A cukrot, és a pudingport hideg (!) vízzel jól keverd ki. Kis lángon, állandó keverés mellett fõzd addig, amíg sûrû krémes nem lesz. Hagyd teljesen kihûlni, de közben keverd meg néha, ne bõrösödjön. Tedd bele a margarint (ne a hûtõbõl, legyen kicsit puha), az ízesítõt (amilyen tortát készítesz éppen), és verd fel jó habosra. (elõször lassan, hogy sima legyen, majd lehet gyorsítani. Ehhez tényleg nem árt a gép)

Ízesítések:

Csokihoz: a fõzéskor tegyél bele 2 evõkanál kakaóport is (ehhez fél dl-el több víz kell) és esetleg egy kis rumaromát. A kész krémbe, pedig egy kis reszelt csokit.

Citromhoz: a fõzéskor kb. 10 db citrompótlót, a krémbe reszelt citromhéjat.

Narancshoz: Fõzéskor narancsaromát, a kész krémbe reszelt narancshéjat.

Gyümölcsökhöz: fõzéskor egy kis szörpöt, a krémbe a megfelelõ lekvárt, és a végén apróra vágott gyümölcsdarabkákat.

Dióhoz: darált diót, ezt nem szabad fõzni!, csak amikor kihûlt, akkor keverd bele, (a mákot szintén). Ehhez is mehet rumaroma.

Osztd szét, egyel több felé, ahány karikára vágtad a tortát, és töltsd meg vele, illetve vékonyan kend be a tetejét, és körbe. A maradék krémmel habzsákból (vagy nyomókából), díszítsd meg.

Illetve díszítsd a megfelelõ gyümölcsökkel, dióval, stb. A gyümölcsösre lehet tenni fõzött gyümölcszselét is, de a hõmérsékletre mindig vigyázz, ne olvadjon meg a krém.

A csokit langyosra (!) melegített csokival lehet bevonni, úgy hogy 1 tábla csokihoz 2 evõkanál olajat teszel melegítés közben, és simára kevered (ettõl lesz fényes), vagy csak simán meg lehet szórni szitán át kakaóporral.

Tedd hûtõbe egy jó fél órára, mielõtt felszeleteled. (Vizezd be hozzá a kést, meleg vízzel)

Forrás: steev.extra.hu

Nincsenek megjegyzések: